Στεφανινά

Τα Στεφανινά, γραπτώς τουλάχιστον, αναφέρονται το 1029 σε Βυζαντινό κείμενο όταν ιδρύεται η επισκοπή ΣΤΕΦΑΝΙΑΝΩΝ και ΕΖΟΒΩΝ και υπαγόταν στη Μητρόπολη Σερρών.

 Τότε μάλιστα, όπως και νωρίτερα λόγο της τοποθεσίας του χωριού, γώρισε την μεγαλύτερη άνθιση του και στην Επισκοπή φέρεται να υπάγοταν όλα τα γύρο χωριά όπως και αυτά που βρίσκονται πίσω από τα Κερδύλια.

 Τον Απρίλιο του 1083 από τα Στεφανινά περνά ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος ο Κομνηνός, επικεφαλής του στρατού του ο Αλέξιος ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη τότε για να βοηθήσει την πολιορκημένη από τους Νορμανδούς Λάρισα. Έτσι έχουμε και την δεύτερη πληροφορία για το χωριό που το ίδιο έτος μνημονεύεται ώς ΑΡΧΟΝΤΕΙΑ των ΣΤΕΦΑΝΝΕΙΑΝΩΝ στο τυπικό του Γρηγορίου Πακουριανού για την Μονή της Θεοτόκου Πετριτζιονιτίσσης.

Στα τελη του 13ου αιώνα Επίσκοπος Στεφανιανών και Εζοβών υπήρξε ο ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΣ του οποίου η Αρχιερατεία ήταν λαμπρότατη (προφανώς από τότε είχαν μεγάλη παράδοσή οι Στεφανιώτες όσον αφορά την θρησκεία).

Το έτος 1297 εδόθηκε η πατριαρχική και συνοδική απόφαση που έδινε το δικαίωμα στην Μονή Εσφιγμένου (Αγιο Ορος) να αναγείρει Μονή του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή. Οι μοναχοί της Εσφιγμένου τότε ανέγειραν ”ευαγή ναόν” του Μεγαλομάρτυρα ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ στα Κερδύλια όροι κοντά στον βράχο όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί και η βραχογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σήμερα σώζονται τα ερείπια της Μονής του Αγίου Γεωργίου και εδώ και λίγα χρόνια οι κάτοικοι προσπαθούν να καθιερώσουν ”κουρμπάνη” με αφορμή την γιορτή του Αγίου.

Στην περιοχή των Στεφανινών και γύρω από τα Κερδύλια επί τουρκοκρατίας, αλλά πολύ περισσότερο κατά των Μακεδονικό Αγώνα, έδρασαν πολλές αντάρτικες ομάδες και μια από αυτές ήταν του Χαλκιδικιώτη Δημητρίου Λελούδα ο οποίος το 1896 έδωσε σφοδρή μάχη με Τούρκους.

Η μάχη  αυτή έγινε στα τέλη του Αυγούστου και κατόπιν το σώμα του Λελούδα κατευθύνθηκε προς την περιοχή του Νευροκοπίου για να βοηθήσει τα χωριά εκεί από τις συμμορίες των Βουλγάρων.

Στο χωριό σώζονται σήμερα τόσο το κάστρο  -το οποίο λειτουργούσε προφανώς ώς ακρόπολη κατά την αρχαιότητα μέχρι και τα χρόνια του Βυζαντίου-  αλλά και περιμετρικά τοίχοι που μπορεί να εντοπίσει κάποιος στην περιοχή ”Παλιόκαστρο”.

Οπως και να έχει το χωριό λόγο της τοποθεσίας του έπαιξε σημαντικό ρόλο αφού και τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας επικρατούσε ειδικό καθεστώς ημ -αυτονομίας με συμβούλιο Δημογερόντων και λοιπά προνόμια.

Πηγή: http://clubs.pathfinder.gr/STEFANINA_THESSALONIKIS/445639