Ιστορία

Τα Στεφανινά

Τα Στεφανινά είναι ένα ορεινό χωριό, βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. με 381 (απογραφή 2011)  κατοίκους, ντόπιους στην καταγωγή, και ανήκει στο Δήμο Αρέθουσας του Νομού Θεσσαλονίκης. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 86 χλμ. και μπορεί να φθάσει κανείς με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με Ι.Χ. μέσω Σοχού ή μέσω Ρεντίνας αφού διανύσει μέρος της Εγνατίας Οδού. Απέχει από τα παραθαλάσσια χωριά του Στρυμωνικού Κόλπου 15 – 20 χλμ.

Έχει πολλή φυσική ομορφιά αφού βρίσκεται κοντά σε ρέμα με πλατανόδασος και ανάμεσα από βουνά με δάσος οξιάς, φλαμουριάς και καστανιάς. Έχει πολλά νερά που αναβλύζουν από πηγές και έτσι μπορούμε να απολαύσουμε φυσικό παγωμένο νερό.

Γύρω από το χωριό βρίσκονται διάσπαρτα πάρα πολλά γραφικά παρεκκλήσια που ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον.

Η Ιστορία

Στις νοτιοδυτικές πλαγιές των Κερδυλίων βρίσκεται ο γραφικός, πυκνοδομημένος οικισμός των Στεφανινών ή Στεφανιανών, όπως λεγόταν παλαιότερα. Παρατάσσει τα πέτρινα, με τη μακεδονική αρχιτεκτονική σπίτια του, κτισμένα σε πλαγιά, ανάμεσα σε ρέμα πλατανόδασους και στο δάσος της οξιάς και μας αποκαλύπτει την ομορφιά του και την ιστορία του.

Ερείπια κάστρων, κτισμάτων νερόμυλου, είναι εικόνες που ξυπνούν στο μυαλό το βυζαντινό παρελθόν του και τη σημαντική θέση που κατείχε ως έδρα καπετανικίου βυζαντινής επαρχίας τον 9ο αιώνα, ενώ έγγραφα του 11ου αιώνα αναφέρουν την αρχοντεία ή το καπετανίκιο των Στεφανιανών, του Θέματος της Θεσσαλονίκης, να αποτελεί τον 14ο αιώνα μαζί με την Έζοβα ιδιαίτερη Επισκοπή υπό τη Μητρόπολη Σερρών.

Στους υστεροβυζαντινούς χρόνους αποτελεί μετόχι της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους.

Διατηρητέα μνημεία της εποχής παραμένουν ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου και ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η ερειπωμένη Μονή του Αγίου Γεωργίου είναι μνημείο της πρώιμης τουρκοκρατίας.

Η Μονή Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στις δασωμένες νοτιοανατολικές πλευρές των Κερδυλίων που αντικρίζουν το Στρυμωνικό Κόλπο, μέσα στο κοινοτικό δάσος των Στεφανινών.

Ο Ναός δεν γίνεται αντιληπτός απ’ την παράκτια περιοχή, γιατί κρύβεται πίσω από τον επιβλητικό βράχο, την ονομαζόμενη Πλάκα του Αγίου Γεωργίου που δεσπόζει στη θέα. Πάνω από το βράχο μπορεί κανείς να απολαύσει όλο το Στρυμονικό Κόλπο με τα παραθαλάσσια χωριά του (Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Σταυρός).

Στο εσωτερικό του Ναού σώζονται αρκετές τοιχογραφίες. Στη Μονή μπορούμε να φτάσουμε από τα Στεφανινά μέσω του δασικού δρόμου και να απολαύσουμε τη διαδρομή μέσα από θεόρατες οξιές, ή μέσω Ασπροβάλτας. Τον Ιούνιο, την ημέρα των Αγίων Αποστόλων τελείται Θεία λειτουργία.